Visas i Stockholm

Cinemateket på Victoria

Cinemateket på Victoria

Varje måndag klockan 19.00 visar vi film på Biograf Victoria på Söder. Antal platser: 155. Du tar dig enklast hit med t-bana till Medborgarplatsen. Adress: Götgatan 67.
Kassan på Victoria öppnar måndag–fredag 14.30, lördag–söndag 12.30. Här kan du köpa förmånskort och biljetter till måndagsvisningarna. Biljetter till Filmhuset säljs i Filmhuset och på www.cinemateket.se. Du kan även köpa ordinarie biljetter till våra visningar på Victoria på www.sf.se.

Ingår i serien Cinemateket på Victoria

Het sol

Film: Het sol
Regi: René Clément
Den första filmatiseringen av The Talented Mr. Ripley, full av homoerotiska undertoner, där Ripley får betalt för att få en förmögen lätting att överge sitt playboyliv och åka hem till USA. Han reser till Italien och beslutar att allt den andre äger ska bli hans. Het sol är fortfarande den bästa filmen om Patricia Highsmiths iskalle bedragare, och gjorde en ung Alain Delon till stjärna. Cynisk som en film noir, men färggrann som en Hitchcock-film, nu äntligen med den berömde Henri Decaës fantastiska foto restaurerat till ursprungsfärgerna.
Visas: må 22 september 19:00

Ödets nyck

Film: Ödets nyck
Regi: Krzysztof Kieslowski
En man springer för att hinna med tåget och tre olika versioner av vad som händer följer: i den ena går han med i kommunistpartiet, i den andra i motståndsrörelsen, i den tredje gifter han sig och stannar utanför politiken. Ödets nyck var färdig redan 1981, men förbjöds av polska myndigheter fram till 1987.
Visas: må 29 september 19:00

Tidigare i denna serie

Rampfeber

Film: Rampfeber
Regi: Alfred Hitchcock
Ung skådespelerska försöker rädda sin vän från att få skulden för ett mord hon är övertygad om att Marlene Dietrichs firade musikalstjärna begått. Klassisk Hitchcock-thriller skriven av regissörens fru Alma Reville, där Dietrich framför Cole Porters ”The Laziest Gal in Town” i Dior-klänning.

An Episode in the Life of an Iron Picker

Film: An Episode in the Life of an Iron Picker
Regi: Danis Tanovic
Romske skrotsamlaren Nazifs gravida hustru Senada måste opereras, men saknar sjukförsäkring. An Episode in the Life of an Iron Picker är obarmhärtig realism om livet på samhällets botten (med amatörskådespelare som gestaltar verkliga händelser ur sina liv) men också en livsbejakande skildring av kärleken mellan Nazif och Senada och den gränslösa solidariteten mellan människorna i deras hemby. Regissören Danis Tanovic, mest känd för Oscarvinnaren Ingenmansland, fick juryns stora pris på filmfestivalen i Berlin, där Nazif Mujic också utsågs till bästa manliga skådespelare.

Familjen

Film: Familjen
Regi: Ettore Scola
Underbar familjekrönika där vi följer en man i nära ett sekel – från vaggan till graven – utan att lämna hans hem. Världskrigen avlöser varandra och människor och politiska influenser kommer och går, men i den stora släktvåningen går livet vidare. Jämförs ofta med 1900, men där Bertoluccis film är episk är Scolas personlig.

The Warriors – krigarna

Film: The Warriors – krigarna
Regi: Walter Hill
Skinnvästklädda New York-gänget The Warriors försöker under en lång och farlig natt ta sig från The Bronx till Coney Island utan att dödas av The Baseball Furies, The Lizzies, The Electric Eliminators eller något av de andra, konkurrerande gängen. Walter Hills inflytelserika klassiker är inte bara supercool – det är också historiens bästa kollektivtrafikroadmovie.