Visas i Stockholm

Cinemateket på Victoria

Cinemateket på Victoria

Ingår i serien Cinemateket på Victoria

Hur man får en miljonär

Film: Hur man får en miljonär
Regi: Jean Negulesco
I Hollywoods näst första film i Cinemascope beslutar New York-modellerna Marilyn Monroe, Betty Grable och Lauren Bacall, tre slipade golddiggers, att göra gemensam sak. De hyr ett penthouse på Manhattan och börjar jaga stenrika män. En manlig kritiker beskrev hur de ”spacklats så sött och rosigt att de blir aptitliga att titta på – som marsipantårtorna i en konditoridisk”.
Visas: må 27 oktober 19:00

Tigrero: A Film That Was Never Made

Film: Tigrero: A Film That Was Never Made
Regi: Mika Kaurismäki
Jim Jarmusch följer med Samuel Fuller på en resa till den brasilianska regnskogen, där den senare 40 år tidigare, utrustad med pistol, cigarrer och polsk vodka, letat efter miljöer och platser till en storslagen film som aldrig blev av. Mika Kaurismäki följer dem med sin kamera och det hela utvecklas till en egensinnig dokumentär. Filmen ersätter A Fuller Life som utgår på grund av problem med kopian.
Visas: må 3 november 19:00

Flicka och hyacinter

Film: Flicka och hyacinter
Regi: Hasse Ekman
En ung kvinna tar sitt liv efter societetsfest och författarparet som var hennes grannar vill veta varför. De letar upp hennes män; en officer som hittat hennes hemliga kärleksbrev, och en försupen konstnär vilt spelad av Anders Ek (som i en tragikomisk scen välter julgranen). Temat var djärvt, och filmen är Hasse Ekmans bästa. ”Ett absolut mästerverk. 24 karat, fulländat.” – Ingmar Bergman
Visas: må 10 november 19:00

Djävulens bländverk

Film: Djävulens bländverk
Regi: René Clair
Humoristisk version av Faust-legenden där en åldrad alkemist säljer sin själ för att återuppleva ungdomen och få tid till vetenskapliga genombrott, men blir distraherad av kvinnor, och där Mefistoteles antar den åldrade Fausts skepnad. En makalös Michel Simon har huvdrollen i detta unisont hyllade och älskade mästerverk, som var Clairs återkomst i finrummet.
Visas: må 17 november 19:00

Grevinnan från Hongkong

Film: Grevinnan från Hongkong
Regi: Charles Chaplin
Tio år efter En kung i New York avslutade Charles Chaplin sin fantastiska filmkarriär med en färgglad romantisk komedi om en vitrysk grevinna som förälskar sig i en amerikansk miljonär och diplomat ombord på en lyxkryssare. Chaplin filmade för första gången i Technicolor, med stjärnor som Sophia Loren och Marlon Brando. Den gamle mästaren gör en liten roll som en servitör som har svårt att hålla sig på benen.
Visas: sö 16 november 16:00, må 24 november 19:00

Tidigare i denna serie

Kocken, tjuven, hans fru & hennes älskare

Film: Kocken, tjuven, hans fru & hennes älskare
Regi: Peter Greenaway
Peter Greenaways fulländade filmkonstverk om sex, mord och mat på en gourmetrestaurang ägd av en gangster. Kostym av Jean-Paul Gaultier, som även designat för filmer som De förlorade barnens stad och Dålig uppfostran. Universitetslektorn Andrea Kollnitz inleder.

Eldfågeln

Film: Eldfågeln
Regi: Hasse Ekman
En världsberömd italiensk sångare och kvinnotjusare avböjer ett gästspel vid Kungliga Operan med hänvisning till närheten till Nordpolen, men ändrar sig när han får se operans prima ballerina. Hasse Ekman, en mästare på att skildra konflikten mellan vardagslivet och konstnärslivet, bröt med sin tidigare stil och levererade ett färgspektakel som var en hyllning till Powell & Pressburgers De röda skorna.