Visas i Stockholm

Cinemateket på Victoria

Cinemateket på Victoria

Måndagar kl 19 visar Cinemateket film på Biograf Victoria!

Ingår i serien Cinemateket på Victoria

Pans labyrint

Film: Pans labyrint
Regi: Guillermo del Toro
Mörkt, tragiskt och vackert i Hellboy-regissören Guillermo del Toros skildring av Franco-tiden. Tioåriga Ofelia flyttar med sin gravida mamma till hennes nya man och flyr undan den hårda verkligheten in i en fantasivärld, där sagoprinsessor lever sida vid sida med mardrömslika figurer. Vann välförtjänta Oscars för foto, smink och scenografi.
Visas: må 9 mars 19:00, fr 20 mars 18:00

Ratataa eller the Staffan Stolle Story

Film: Ratataa eller the Staffan Stolle Story
Regi: Hasse Ekman
Knäppupp-makarna Povel Ramel och Martin Ljung sjunger ”Var är tvålen?” och ”Underbart är kort” och parodierar scener ur allt från Sommarnattens leende till Lysande utsikter, Rififi och Fruktans lön. ”Den roligaste dårfilmen sedan bröderna Marx’ glansdagar”, skrev Stockholms-Tidningen.
Visas: må 16 mars 19:00

Jazzgossen

Film: Jazzgossen
Regi: Hasse Ekman
”Den ökända hästen från Troja” och ”Bättre och bättre dag för dag” är höjdpunkter i kavalkadfilm där det visas journalfilmer i vilka Mary Pickford har picknick med Ivar Kreuger och Gösta Ekman är ute och går med sin son. Karl Gerhard spelar Karl Gerhard, Sigge Fürst är Ernst Rolf, Ekman själv är filmmogul och Sune Mangs swingpjatt. Gunnar Björnstrands Hitler-porträtt klipptes bort.
Visas: må 23 mars 19:00

What Is Cinema?

Film: What Is Cinema?
Regi: Chuck Workman
Chuck Workman, som bland annat klippt mängder av montage till Oscarsgalor, blandar filmklipp, arkivmaterial och intervjuer där filmskapare som David Lynch, Alfred Hitchcock, Robert Bresson, Kelly Reichardt, Mike Leigh och Jonas Mekas svarar på frågan: ”What is cinema?”
Visas: må 30 mars 19:00

Tidigare i denna serie

Banketten

Film: Banketten
Regi: Hasse Ekman
Bankir i avslaget samliv med societetsfru planerar en bankett till sin 60-årsdag, samtidigt som hans ena son avsäger sig arvet eftersom han blivit kommunist och dottern plågas av äktenskapet med en sadistisk konsthistoriker. Ett drama om klasskillnader och destruktiva relationer, med lysande insatser av Hasse Ekman och Eva Henning. Visningen inleds av Fredrik Gustafsson, doktor i filmvetenskap.

Ivans barndom

Film: Ivans barndom
Regi: Andrej Tarkovskij
Tolvårige Ivan, vars familj dödats av nazisterna, skickas som spion in i fiendeland. Andrej Tarkovskijs långfilmsdebut är en fasansfull skildring av krigets grymheter, och av hur ett barn i en kärlekslös omgivning tvingas växa upp alltför snabbt. Filmen hyllades av bland andra Jean-Paul Sartre och vann Guldlejonet i Venedig.

Söderkåkar

Film: Söderkåkar
Regi: Weyler Hildebrand
Lika klassisk som sågad pilsnerfilm efter Gideon Wahlbergs lustspel, med familjebråk, kaffekask och ungdomskärlek. ”Bra melodier och ljud och acceptabelt ehuru dimmigt bildfoto”, tyckte Stockholms-Tidningen. Visningen inleds av filmvetaren och författaren Mikaela Kindblom.

Jazzdrottningen

Film: Jazzdrottningen
Regi: William A. Seiter
Flapper-drottningen Colleen Moores sista stumfilm innehåller allt man kan önska sig från epoken, från uppseendeväckande kostymer och dans i fantastiska art deco-miljöer till ett stjärnspäckat soundtrack och en ung Jean Harlow i en statistroll. Länge ansågs Jazzdrottningen vara förlorad, men vid en intervju med Moore uppdagades plötsligt att en nitratkopia överlevt i ett filmarkiv i Italien. Ett omsorgs fullt restaureringsarbete påbörjades, och den dialoglösa filmen f ck tillbaka ljud och originalmusik från en tillhörande Vitaphone-skiva.

Duett för kannibaler

Film: Duett för kannibaler
Regi: Susan Sontag
Lars Ekborg och Agneta Ekmanner har soffsex efter en parmiddag med porrfilm i Susan Sontags debutfilm, inspelad i en villa på Lidingö. Aftonbladets Jurgen Schildt kallade det hela ”kvasiintellektuell kasperteater”, medan The Guardians Richard Roud menade att filmen var ”a stunning achievement”.