Damned intressant!

Nu börjar landets fotbollsplaner så sakteliga lysa gröna, i alla fall de konstgjorda planerna. Kung Fotboll regerar – ett vårtecken i klass med den första Sädesärlan eller en försynt Tussilago. Allt som krävs är i stort sett en boll, eller något som liknar en boll. ”The Damned United” visar fotbollen som folksport – och kommersiell business.

Engelska ”The Damned United” handlar om det i England berömda ”The 44 days”. Den tid som den rappkäftade tränare Brian Clough styrde över fotbollslaget Leeds United – innan han med buller och bång sparkades (för att sen inleda en framgångsrik karriär i Nottingham Forest som han ledde till bla Europacupmästerskap). Filmen vänder på ett välgörande sätt på genrens klichébilder genom att presentera hjälten som någon som kommer från toppen och intensivt jobbar sig neråt. Och det fungerar alldeles utmärkt. Regissören Tom Hooper stoppar snyggt in lite arkivbilder från fotlbollsmatcher men fokuset är ett personligt hämnddrama av nästan Shakespearianska mått.

Låt oss ta det lite från början. Mr Clough inledde sin karriär i laget Derby som han tog från lägre divisioner och gjorde till ligamästare 1972. Ung, medial och modern i sitt tänkande lockades han över till tiden engelska storklubb Leeds United, vars smått legendarisk tränare Don Revie blivit förbundskapten för landslaget. Kruxet var att Don Revie en gång vägrat skaka hand med Brian Clough efter en match. Sen dess hatar Clough Leeds United. Vilket han inte sticker under stol med, den tuppiga kaxigheten är så att säga hans adelsmärke. Och så står han där i omklädningsrummet med ett lag vars fysiska och hårda spelstil han starkt ogillar och 11 man som i sin tur starkt ogillar honom, för att uttrycka sig milt. Förutsättningarna kunde vara bättre, det skvallras till och med om i en av alla legender som omger denna turbulenta dryga månad, att spelarna avsiktligt förlorade matcher för att få bort den hatade Mr Clough.

Clough var närmast besatt av tanken på att sätta den likaledes egotrippade Don Revie på plats – och tillintetgöra hans skapelse, fotbollsmaskinen Leeds United. Det blir ett slags giganternas kamp, en kamp mellan generationer och synen på hur fotboll bör spelas. Men en kamp vi vet Brian Clough kommer att förlora. Vill man testa lite psykologisk djuplodning kan man säkert ana drag av sårad kärlek och idoldyrkan mitt i rivaliteten, hans nemesis om man så vill. Till saken i detta ödesdrama hör att Cloughs nära träningskumpan från tiden i Derby och Brighton, Peter Taylor (ett slags Sven Göran Eriksson – Tord Grip förhållande), valde att inte följa honom till Leeds varför deras djupa vänskap fick sig en törn. Clough gjorde dock sen en Canossavandring, nästan på knäna, för att göra bot och vinna tillbaka en vänskap han förstod betydde något mer och större. Manuset är av Peter Morgon som även skrev manus till ”The Queen” och ”Frost/Nixon”.

Engelska ”The Damned United” är en intressant och välspelad film att prata om fenomenet kärleken till fotboll utifrån – och alls inte bara för nördar och fotbollsälskare. Brian Clough hade förmågan att väcka starka känslor. Han var en ung fläkt i ett annars rejält gubbigt fotbollsvälde. Han kunde slänga ur sig meningar som ”I wouldn’t say I was the best manager in the business. But I was in the top one.” Filmen lyckas förmedla varför detta det gröna fältets schack i så hög grad fångar mångas intresse, spelet som uttryck för värderingsskalor i en vidare bemärkelse mänskligt sätt. Och den säger en hel del om villkoren och spelreglerna inom professionell idrott – på gott och ont, liksom om det omgivande samhället mellan gammalt och nytt, mellan Labor och Tory.

Michael Sheen är lika bländande som i rollen som Frost i ”Frost/Nixon” eller som Tony Blair i ”The Queen”. Samma vita tandrad, samma pigga ögon, samma förmåga att leverera dräpande repliker. Han sekunderas av ett stall ypperliga engelska skådespelare i klassen ”supporting actor”; Timothy Spall, Colm Meaney och Jim Broadbent. Manuset

The Damned United 98 minuter Regi: Tom Hooper Manus: Peter Morgan I rollerna: Michael Sheen, Timothy Spall, Colm Meaney Distribution: Sony Pictures

Text: Andreas Hoffsten

Publicerad 2011-04-11   Ändrad 2011-04-11