Handledningar till tre aktuella dokumentärer

Film i skolan har gjort filmhandledningar till tre nya dokumentärer som finns på DVD och behandlar aktuella ämnen från tre olika perspektiv och värdsdelar. Filmerna är "Burma VJ", "Bananas!*" och "Mari Carmen España - Tytnadens dal".

Dokumentärfilmer kan vara ett utmärkt sätt att närma sig aktuella och viktiga samhällsfrågor. Det är det många skolor som har upptäckt. Nu har det kommit tre nya filmer som på ett spännande sätt behandlar olika aspekter av vår nutidshistoria och kan fungera som intressant diskussionstartare i skolan. Film i skolan har skrivit filmhandledningar och hoppas att de blir användbara och tar gärna emot dokumentation och beskrivning från skolor som har jobbat med filmerna. (Klicka på bilderna nedan för att komma till filmhandledningarna.)


Burma VJ


En film om förtryck, makt och motstånd; om demokrati och mänskliga rättigheter; om filmmediets potential och kraft att förändra. Åk 9 och Gymnasiet.

 
Bananas!*

En dokumentär om kampen mellan det stora starka bolaget mot den lilla människan. En film som ställer frågor kring profit kontra etik och mänskliga rättigheter. Gymnasiet.

 
Mari Carmen España - Tytnadens dal

Svenske journalisten Martin Jönsson reser till Spanien för att söka svar på vem som i Spanien ska ställas till svars för vad som skedde under Francos regim. Gymnasiet.

Publicerad 2009-09-09   Ändrad 2009-09-09