Handledningsomröstning klar

Dagarna innan jul utlyste vi en omröstning kring vilken film vi borde göra en filmhandledning till. Det var väldigt många som röstade, trots julledighet. Nu är omröstningen klar. Vinnare blev...

Under 2009 har Filminstitutet publicerat över 40 filmhandledningar bland de närmare 250 filmer som har haft svensk premiär.

Det innebär att det finns över 200 filmer vi inte har gjort handledning till. Vi får kontinuerligt förfrågningar om vi ska göra filmhandledning till "den" eller "den" filmen. Därför valde vi att avsluta året med en liten omröstning där ni fick chansen att rösta fram en hanledning utifrån tio filmer som efterfrågats.

Filmerna man kunde välja mellan var:

Trots att omröstningen låg uppe under julledigheten är det överraskande (och glädjande) många som har röstat. Alla filmer har fått någon röst men det var två filmer som stod ut. Det var länge en jämn kamp mellan tonårsvampyrerna i "New moon" och de osannolika lekkamraterna i "Pojken i randig pyjamas". Faktum är att dessa två filmer tillsammans fick mer än 60 procent av rösterna. Och i slutändan var det "Pojken i randig pyjamas" som ryckte ifrån och vann ganska klart.

"Pojken i randig pyjamas" är en film som bygger på en bok av John Boyne. Den handlar om den 8-årige killen Bruno vars pappa är officer i tyska armén under andra världskriget och blir kommendant över ett koncentrationsläger. Bruno som inte har några lekkamrater träffar en jämnårig pojke som befinner sig på andra sidan ett stängsel och har randig pyjamas på sig. Bruno är för liten för att förstå att det är något konstigt med det.

"Pojken i randig pyjamas" är en gripande film med ett intressant barnperspektiv på rasuppdelning och Förintelsen. Samtidigt är det en film som, åtminstone vi, bedömde vara ganska problematisk ur ett skolbioperspektiv. Det är en film som till huvuddelen talar till en ung publik på mellanstadiet men som innehåller några scener, speciellt slutscenen, som gör den problematisk att visa för en så ung målgrupp. Biografbyrån gav också filmen 15 år som åldersgräns. Detta är alltså huvudanledningen till att vi inte gjorde filmhandledning redan från början.

Samtidigt är det ju så att åldersgränserna inte gäller i fråga om skolbio vilka räknas som så kallade slutna visningar. Många har efterfrågat en filmhandledning till filmen. När vi nu gör en filmhandledning till den "Pojken i randig pyjamas" är det viktigt att vara medveten om det utmanande slutet.

Per Ericsson & Andreas Hoffsten

Publicerad 2010-01-11   Ändrad 2010-01-11