Let's swede

I Skellefteå har några sjundeklassare gjort ett mediepedagogiskt projekt inspirerade av filmen "Be kind rewind". De har gjort egna versioner av filmer. De har "swedat"!

På YouTube har det blivit en stor rörelse att göra egna, korta lågbudgetvarianter av kända filmer. Något som också skildras i komedin "Be kind rewind" med Jack Black. I Skellefteå blev det en inspirerande start på ett lära-sig-filma-projekt. Mediepedagogen Claes Rönnkvist berättar. 

"Som mediepedagog går man ofta och funderar på nya idéer som kan passa till ett inspirationsarbete för film i skolan. När jag såg filmen ”Be Kind Rewind” blev jag återigen påmind om det barnsliga och glädjefulla i att skapa film, och inte minst den sociala biten; film är någonting man gör tillsammans. Jag kände att det skulle vara en kul idé att låta skolelever göra egna versioner av kända filmer. Eller som de säger i filmen ”sweda” filmer.

Tillsammans med Tomas Svedgård på Mediacenter Västerbotten och Victor Lindgren på Film i Västerbotten arrangerade Kultur Skellefteå under våren 2008 De ungas filmfest, Let’s swede!
Målgruppen var Skellefteå kommuns elever i årskurs 7 samt deras lärare.

Arbetet inleddes med att de anmälda klasserna fick en dvd-kopia av ”Be Kind Rewind” utlånad av Mediacenter Västerbotten med en filmhandledning från Svenska Filminstitutet. Idén med filmen var att lärarna och filmen skulle få lite inspiration och börja fundera på vilka filmer de själva skulle vilja ”sweda”. I samband med detta arrangerades också en fortbildning för lärare under två tillfällen som innehöll både teoretiska och praktiska aspekter på film, denna fortbildning höll Tomas Svedgård på Mediacenter Västerbotten i.

De lärare, och deras klasser, som anmält sitt intresse och deltagit i fortbildningen fick sedan under tre dagar besök av mig eller Victor Lindgren. Eleverna fick en kort genomgång av idén med att ”sweda filmer” och lite teori kring filmberättande. Sedan inleddes arbetet med elevernas egna filmer, första dagen skulle manus och planering vara klara, andra dagen jobbade eleverna själva med filminspelningarna och sedan återkom jag och Victor den tredje dagen och hjälpte eleverna att redigera sina filmer.

Avslutningsvis samlades elever och lärare på Nordanåteatern i Skellefteå för att titta på varandras filmer. Swedade filmer som visades var bland annat ”High School Musical”, ”The Grudge”, ”Matrix” och Disneyversionen av ”Robin Hood”. Dessutom hade vi utökat repertoaren med teveserier och musikvideos som gjordes om. Dagen var upplagd som en filmfestival med mingel, filmvisning och utdelande av priser inom traditionella prisklasser som regi, manus, foto, skådespeleri etc. Vi avslutade dagen med att titta på filmen ”Son of Rambow”, en film som också handlar om glädjen och vedermödorna med att göra film, men kanske framför allt hur det är att vara ung människa".

Claes Rönnkvist
Mediepedagog
Kultur Skellefteå.

 


 

Publicerad 2010-05-31   Ändrad 2010-05-31