Oscarvittring och tung festivalstart för svenska Elkland

Svenska Elkland av Per Hanefjord har nominerats till en studentoscar. Samtidigt har filmen uttagits till Edinburgh International Film Festival där den får sin världspremiär.

Elkland av Per Hanefjord tävlar både i Edinburgh och om en studentoscar. Foto: Ola Magnestam
Elkland av Per Hanefjord tävlar både i Edinburgh och om en studentoscar. Foto: Ola Magnestam

Elkland av Per Hanefjord handlar om bröderna Henrik och Ronnie som återförenas när deras far ska begravas, med skuldkänslor och avundsjuka som resultat. Filmen är kvar som en av de sista fem i nomineringen till en studentoscar i kategorin bästa utländska film.
– Det låter som en klyscha men man är glad bara över att vara nominerad. Jag hade faktiskt glömt att den skickats in, men nu när det bara är fem kvar finns det ju en chans att vinna. Det beror på juryn, säger Per Hanefjord.

En studentoscarvinst kan öppna många dörrar. Tidigare vinnare har efter vinsten arbetat på bland annat The Office, WALL-E och Six Feet Under. Bland tidigare vinnare finns bland annat Oscarvinnaren Robert Zemeckis, South Parks skapare Trey Parker samt Spike Lee.

Trots att filmen bara är 58 minuter är den uttagen som långfilm på Edinburgh International Film Festival. Den visas i sektionen Rosebud som uppmärksammar nya talanger. Hanefjord gjorde filmen som sitt examensarbete på Dramatiska institutet.
– Jag pressade filmens speltid så långt det gick inom ramarna för slutfilmer. Det är verkligen kul att den visas trots sin ganska omöjliga speltid, säger Per Hanefjord.

Även svenska kortfilmerna Lögner av Jonas Odell och Slavar av Hanna Heilborn och David Aronowitsch visas i Edinburgh.

Publicerad 2009-05-08   Ändrad 2009-05-08