Läs mer på sfi.se

Svenska filmer i utlandet

Läs mer på andra webbplatser

Hot docs (28 april – 8 maj)

Svenskt rekord i Toronto med sju heta dokumentärer

Hot Docs i Toronto är Nordamerikas största dokumentärfilmfestival. Den 28 april börjar årets upplaga – i år med rekordmånga svenska filmer.

Carolyn Cassady tillsammans med Neal och John Cassady 1956.
Carolyn Cassady tillsammans med Neal och John Cassady 1956.

I sektionen International Spectrum tävlar Love Always, Carolyn – A Film About Kerouac, Cassady and Me av Maria Ramström och Malin Korkeasalo. Carolyn Cassady levde mitt i beatrörelsen som hustru och älskarinna till Neal Cassady och Jack Kerouac.

Vodkafabriken av Jerzy Sladkowski, som nyligen vann det största priset på Tempo dokumentärfestival, är uttagen till sektionen Special Presentation. Filmen följer en grupp frustrerade kvinnor på en vodkafabrik i dagens Ryssland.

World Showcase visar Göran Hugo Olssons The Black Power Mixtape 1967-1975 om den afroamerikanska frihetsrörelsen. Filmen som enbart är berättad med arkivbilder har redan prisats för sin klippning.

Två mycket olika svenska artister porträtteras i varsin film i sektionen Next: José González i The Extraordinary Ordinary Life of José González av Mikel Cee Karlsson och Fredrik Egerstrand samt Ola Salo i Ola Svensson – Superstar av Stefan Berg.

I kortfilmssektionen tävlar två svenska filmer: Ruben Östlunds minutiösa återgivning av ett bankrån i Händelse vid bank och Kärlek utan slut av Åsa Blanck och Johan Palmgren om gammal men evig kärlek.

Samtliga filmer har fått stöd från Svenska Filminstitutet och alla tävlar om publikpriset.

Dessutom är dokumentären om Pirate Bay TPB AFK (The Pirate Bay - Away From Keyboard) av Simon Klose uttagen att delta i det pitchforum som arrangeras. Simon Klose deltar tillsammans med producent Martin Persson.

Publicerad 2011-03-22   Ändrad 2011-03-22