Kungsgatan (1943)

Nedan beskrivs filmens handling.
Bondsonen Adrian är förälskad i den vacka statarflickan Marta. De möts i en het omfamning. Adrian vill att de ska planera en framtid tillsammans. Marta längtar bort från hembyn och vill lämna det trånga statarhemmet för storstadens alla lockelser. I Stockholm tänker hon tjäna så mycket att hon kan skicka hem pengar till sina föräldrar och syskon.
Kungsgatan ur olika perspektiv med Ströms kläder, 41:ans buss, biografen Rigoletto.
Marta får anställning som servitris på ett café, och trivs med storstadslivet. Men pengarna räcker inte lika långt som hon föreställt sig. Hon tittar på dyrbara saker i Kungsgatans skyltfönster.
Dolly, en dyrbart klädd gäst på caféet, berättar att hon tjänar stora pengar genom att då och då gå på gatan. Caféägaren gör fräcka närmanden mot Marta. Hon avvisar honom och blir avskedad.
Adrian inackorderar sig i Stockholm hos den gamle byggnadsarbetaren Moderat och dennes fru. Adrian vill ha ett fint tjänstemannajobb och Moderat varnar honom för vådorna av att lämna sin klass.
Adrian får anställning som postbud och börjar få ordnade förhållanden. Han söker efter Marta.
Den arbetslösa Marta uppvaktas på ett konditori av en elegant bankman. Adrian stöter ihop med de bägge på Kungsgatan. Marta blir lycklig över att se honom, men bitter och svartsjuk stöter Adrian bort henne.
Marta prostituerar sig, lever flott på dyra restauranger och skickar hem pengar till sina gamla föräldrar. Hon bjuder dem till Stockholm och visar dem sin fina lägenhet. Vid middagen på en lyxrestaurant hälsar eleganta herrar på Marta och mamman förstår att allt inte står rätt till och brister i gråt. Marta klarar upp situationen, följer föräldrarna till tåget och ger dem pengar.
Marta umgås och festar med andra prostituerade på Kungsgatan. Förutom Dolly lär hon känna den tuffa Cecilia, Bleka Rut, Lisa Ek och andra, alla grupperade kring ledargestalten, den erfarna Karossen. En av flickorna blir smittad av en könssjukdom.
Adrian söker efter Marta och hittar henne efter mycken möda sjuk och deprimerad i hennes lägenhet. Marta varnar honom, men deras kärlek blommar upp igen. Han vill att allt ska bli som förr.
Adrian tvingas uppsöka en läkare för den könssjukdom, som han har fått av Marta. Han vägrar uppge Martas namn, trots läkarens upprepade förfrågningar. Han är allvarligt sjuk och tvingas lämna sin anställning för att få sjukhusvård. Marta läggs via polisen också in på sjukhus och Adrian besöker henne utan att avslöja sin egen sjukdom. Hon lovar honom att börja ett nytt liv.
Adrian flyttar tillbaka till Moderat. Han får hjälp till anställning på ett bygge. Han är stolt över att känna sig som en arbetare, som ska bygga upp det framtida Stockholm.
Marta söker upp Dolly, som slutat gå på gatan och öppnat affär, men Dolly sviker sitt tidigare löfte att hjälpa Marta. Marta går åter på gatan.
En kväll tilltalar hon Adrian som en möjlig kund, innan hon för sent känner igen honom. Hon tar sitt liv.