Till det som är vackert (2010)

Kommentar
I filmen finns utdrag ur Dedikation av Gunnar Ekelöf samt ut Playstation.
Pressreaktion Svensk filmografi
”I en önskan att skapa sig en ny identitet följer Katarina musiken och ljuger sig till ett jobb som receptionist i Konserthuset. Hon lämnar sin pojkvän, sin mamma och sina vänner och inleder en relation med den äldre och gifte dirigenten Adam. Allt för att nå fram till det hon tycker är vackert”. Så beskrivs handlingen i Lisa Langseths långfilmsdebut ”Till det som är vackert”, som av några kritiker kallas för en modern Pygmalion-historia.

De flesta kritiker anser att film är en mycket lovande och omtumlande debut både för Lisa Langseth och för huvudrollsinnehavaren Alicia Vikander. Hennes prestation bedöms som storartad, imponerande och hon beskrivs som ett nytt stjärnskott. Många fyror, några treor och en tvåa blir betygssiffrorna bland Filmnyheternas källor.

Annika Gustafson i Sydsvenskan associerar till ”ett lysande feministiskt filmskapande som Jane Campions. Langseth och Campion delar en frustration och förenas i en gemensam attityd. Fler borde gå i deras spår”.

Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet  skriver att ”det är spännande och ovanligt med ett så, i brist på bättre ord, vuxet drama i svensk film, som helst uppehåller sig vid barns och ungdomars vuxenblivande. Till det som är vackert är en fantastiskt mogen debut av Lisa Langseth om vad som kan hända när mannen som har allt möter kvinna som har inget”. Betyget blev en femma.

Alla är dock inte lika positiva. Malin Krutmeijer i Helsingborgs Dagblad är den av filmnyheternas källor som sätter ett betyg under tre. Hon tycker att huvudrollen förvandlas till en galen stalker, att filmen urartar till något skräckfilmsartat och förlorar all inre logik. Betyget blir alltså en tvåa.

Snittbetyget blir relativt högt och placerar "Till det som är vackert" mellan "Snabba cash" (3,33) och "Himlen är oskyldigt blå" (3,66) bland årets betygssatta filmer.

Genomsnittsbetyg: 3,54