Kjell Bergqvist erövrar sin andra Guldbagge

Förvåning. Glädje. Och att det var rättvist. Det var vad Kjell Bergqvist kände när han klev upp på scenen för att ta emot sin Guldbagge för bästa manliga biroll i Ulf Malmros "Bröllopsfotografen".


Kjell Bergqvist direkt efter att han klivit av Cirkus scen med sin nya Guldbagge. Foto: Patrik Bernhardt

Kjell Bergqvist fick sin första Guldbagge för huvudrollen i "Den bästa sommaren" 2000. Precis som då var det för sin medverkan i en film av Ulf Malmros och även den här gången tackade han sig själv och sina förnämliga insatser.

Det här var din andra vinst. Är det någon skillnad på hur det känns andra gången jämfört med första?
- Första gången var det en chock. Nu var det inte så chockartat. Man har redan en och är lite lugnare. Det här går inte att snacka bort. Har man en (bagge) kan folk alltid prata om tur, att du var bra bara i den. Men nu har jag två och det går inte att snacka bort.

Mest nöjd med ”Bröllopsfotografen” är Kjell Bergqvist med att både hans egen insats och filmen som helhet blev så bra.
- Man har ju varit med i filmer när man kan vara nöjd med sin egen insats men kanske inte med filmen. Eller så kan det vara tvärt om. En del filmer gör man mest för brödfödan, som polisfilmer där man mest går omkring och ser hård ut. Här är jag nöjd både med min insats och filmen som helhet och då känns priset extra bra.

Kan du med tre ord beskriva vad du kände när du hörde att det var du som vann?
- Förvåning. Glädje. Och att det var rättvist.

Kjell Bergqvist får Guldbaggen för bästa manliga biroll för rollen som Jonny i "Bröllopsfotografen". Han har medverkat i många av Ulf Malmros filmer, bland annat "Ha ett underbart liv", "Rapport till himlen", "Silvermannen", "Smala Sussie" och "Tjenare Kungen!" 

Kjell Bergqvists meritlista upptar ett 70-tal filmer och han är nu aktuell i filmen "Kommissarie Späck", som har premiär senare år, och vi kommer också att få se honom i rollen som Åsa-Nisse med planerad premiär på juldagen.

Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Publicerad 2010-01-26   Ändrad 2012-01-09