Nya Guldbaggar 2012

"Det var på tiden", tycker Johan Södergvist om den nyinrättade Guldbaggen för bästa musik. Sju nya Guldbaggar kommer från och med nästa Guldbaggegala att delas ut i nya kategorier, exempelvis för bästa musik, bästa klippning, bästa kostym, bästa scenografi och bästa mask. Totalt kommer 19 Guldbaggar att delas ut i stället för som tidigare 15 stycken.


De baggar som belönat särskilda insatser försvinner och ersätts av de sju nya Guldbaggarna som alltså ska gälla filmer med premiär under 2011 och delas ut på Guldbaggegalan i januari 2012.

- Det var på tiden, säger Johan Söderqvist, mångfaldigt prisbelönad filmkompositör som skrivit musik till bland andra filmerna ”Hämnden” och ”Låt den rätte komma in”.

- Det finns en enorm poäng i att inrätta priser för musik, klippning, kostym, mask och scenografi eftersom i stort sett alla andra länder i hela Europa har liknande priser. Det handlar om att man förstår vad film är, det vill säga ett grupparbete. Detta är ett sätt att manifestera det, fortsätter Johan Söderqvist, som tycker att alla A-funktioner bör ha en egen Guldbagge.

Bengt Toll, vd för Svenska Filminstitutet, har fått styrelsens uppdrag att under våren se över hur arbetet med nominering och juryarbete praktiskt ska lösas. I maj kommer regelverk och kategorier att presenteras.
- Det här är något som diskuterats länge och det är hett efterlängtat i branschen, säger Bengt Toll, vd för Svenska Filminstitutet.

Enligt vad Filmnyheterna erfar så kommer de övriga två Guldbaggarna gälla områdena Special Effects och Ljud.

Guldbaggen, skapad av konstnären Karl Axel Pehrson, har delats ut sedan 1964.Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Publicerad 2011-03-29   Ändrad 2012-01-09