15 nya orter får digital bio

Digitaliseringen av svensk biografdistribution är nu i full gång. De klassiska 35-mm kopiorna minskar i antal och läget är allt mer akut för alla de mindre biografer i landet som inte klarar digitaliseringen på egen hand.

Biograf Sture i Stockholm. Foto: Ramon Reissmüller/SFI

Biograf Sture på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Foto: Ramon Reissmüller/SFI

Senare i år tillförs särskilda medel till Filminstitutet för stöd till digitaliseringen av biograferna. Men redan nu har Filminstitutet, inom filmavtalets ramar, fått ihop medel så att biografer på 15 orter som i nuläget saknar den nya tekniken kan digitaliseras.

Dessutom får två av landets viktigaste kvalitetsfilmsbiografer – Hagabion i Göteborg och Sture i Stockholm – också stöd. Den digitala tekniken har blivit allt viktigare också för den s k arthouse-filmen. Tidpunkten då alla filmer distribueras helt och hållet digitalt kommer allt närmare.

De övriga orter som nu får digitala biografer är: Blomstermåla, Fagersta, Falköping, Gullspång, Götene, Hultsfred, Karlsborg, Kramfors, Lerum, Lidköping, Mölnlycke, Tibro, Tidaholm, Vansbro och Åseda.

I dagsläget har drygt en fjärdedel av landets ca 480 biografer minst en salong med digital 2K-teknik. Under januari-april i år stod de digitala biografföreställningarna för ca 30 % av alla biljettintäkter.

Frågor

Ramon Reissmüller, handläggare 08-665 11 59 ramon.reissmuller@sfi.se

Publicerad 2011-06-22   Ändrad 2011-06-22