Biografstöd från Lycksele till Malmö för nattbio, samtalskvällar och nya dukar

För att säkra kvaliteten på biografer och filmvisningar på orter i hela landet fördelar Filminstitutet biografstöd. Bland de senaste projekten som fått stöd finns samtalskvällar med regissörer, ungdomssatsningar och nya filmdukar.

Spegeln i Malmö får biografstöd, bland annat för sina kommande samtalskvällar med regissörer.
Spegeln i Malmö får biografstöd, bland annat
för sina kommande samtalskvällar med regissörer


Tre biografer har fått stöd för projekt som ska öka publikens delaktighet i den lokala bion. Spegeln i Malmö får stöd för ett 2-årigt projekt där man ska samarbeta med föreningar, filmskolor och lokala kulturaktörer. Film- och samtalskvällar med regissörer och skådespelare kommer att arrangeras, liksom filmseminarier, matinévisningar och digitala livesändningar. Royal i Köping får stöd för att starta arbetsgrupper med ungdomar och pensionärer samt för att arrangera dagvisningar, nattbio och specifika, tematiska filmkampanjer. Även Bräcke Bio får stöd till satsningar för pensionärer och ungdomar. Bion ska öka utbudet av visningar och väcka ungdomarnas engagemang. Man vänder sig också till familjer med målet att utveckla bion till det primära underhållningscentret i Bräcke.
Tillsammans delar de tre biograferna på 336 250 kr.

För att säkra den tekniska standarden i hela Sverige ges också stöd för teknisk upprustning, denna gång till åtta olika biografer. Medborgarhus Bio i Lycksele har fått stöd till en ny filmduk och uppgradering av ljudsystemet. Stöd till ny filmduk fick även Gideågården i Gideå, Folkan i Arboga och Öregrundsbiografen. Metropol i Värnamo, Bergsjö Bio i Bergsjö och Rio Bio i Hultsfred fick i sin tur stöd för att förbättra ljudet. Två stöd fördelades samtidigt till Royal i Norrtälje, dels för ny optik och duk i den ena salongen och dels för förbättrat högtalarsystem i den andra.
De åtta biograferna delar på 455 066 kr.

För ytterligare upplysningar om biografstöden kontakta:
Ramon Reissmüller, handläggare Svenska Filminstitutet,
08-665 11 59, rare@sfi.se

Publicerad 2009-11-11   Ändrad 2009-11-13